Rekordmange nye it-virksomheder: Aarhus er et kraftcenter

It-miljøet i og omkring Aarhus vokser som aldrig før. I 2018 blev der etableret 207 nye virksomheder inden for branchen i Aarhus Kommune. Det er det højeste tal nogensinde og cementerer Aarhus’ position som Vestdanmarks it-hovedstad.

 

Af Nicolai Niebuhr Nielsen

I Aarhus er de gode til it. For hvert år der går, stiger antallet af nye virksomheder, og sidste år var ingen undtagelse. 207 nye virksomheder blev det til, som laver alt fra computerprogrammering til it-konsulentbistand. Og det er en vigtig bølge at ride med på. I hvert fald hvis man spørger Preben Mejer, der stiftede Danmarks første leverandør af PC’er, DanaData og siden startede TDC Internet. I dag har han blandt andet firmaet Radr og følger stadig udviklingen tæt.

“Grundlæggende så må vi sige, at it er kommet for at blive. Det fylder stadig mere i fremtidens produkter og services og i enhver sammenhæng. I dag er it jo en forsyning ligesom el, vand og varme. Derfor fylder det mere og mere, og Aarhus er jo så et kraftcenter, må vi konstatere,” siger Preben Mejer.

 

 

En af de ting, der gør Aarhus speciel, er, at man for 20 år siden samlede en stor del af byens it-virksomhed i en og samme bydel, IT-Byen Katrinebjerg, der ligger lige nordvest for Universitetsparken. Det betyder, at Aarhus Universitets it-uddannelser og forskning i dag ligger side om side med over 100 it-virksomheder, alt fra små startups til Google og Microsoft.

Læs også: Studerende startede med bajere på Vinstuen og har nu modtaget over en halv million i finansiering

 

Preben Mejer var med til at oprette Katrinebjerg i sin tid, og ifølge ham har området været medvirkende til, at der i dag er cirka 20.000 it-beskæftigede inden for en radius af 10 kilometer af bydelen.

“Det er først og fremmest Katrinebjerg, der har gjort, at vi har den position, vi har i dag. Oprindeligt er det jo vokset ud af Aarhus Universitet. Universitetet er anerkendt på verdensplan og har haft nogle styrkepositioner inden for bestemte områder i it-verdenen, og det har været med til at fremme den her udvikling. Det er for eksempel særlige kompetencer inden for brugergrænseflade og brugerdrevet design, Internet of Things og sikkerhed. Det er nogle af de ting, vi er gode til i Aarhus, og det er altså ud af de styrkepositioner, at den udvikling, vi ser i dag, er kommet. Så Katrinebjerg har betydet meget, for ikke at sige alt,” siger Preben Mejer.

 

Det lysegrå område er IT-byen Katrinebjerg. Her sidder blandt andet inkubator- og udviklingshuset INCUBA, der huser mere end 120 it-virksomheder, og Aarhus Universitets datalogistudier og IT/elektronik-orienterede ingeniørlinjer holder også til her.

Det lysegrå område er IT-byen Katrinebjerg. Her sidder blandt andet inkubator- og udviklingshuset INCUBA, der huser mere end 120 it-virksomheder. Aarhus Universitets datalogistudier og IT/elektronik-orienterede ingeniørlinjer holder også til her. Foto: Google Maps

 

Bjørn Borre er medlemsdirektør i IT-Branchen, landets største interesseorganisation inden for it-området. Han ser også positivt på udviklingen i Aarhus.

“Aarhus er ret langt fremme med sundheds-it, og det er klart en styrkeposition. Det giver sig blandt andet til udtryk i form af nogle af de store virksomheder, der er etableret nogle årtier tilbage, men nu har vokset sig store, for eksempel Systematic, der er et af fyrtårnene i Aarhus. Vi kan også se, at der er en del software-udviklingshuse, som også gør det meget godt i Aarhus og omegn, så der er et stærkt miljø der,” siger Bjørn Borre.

Han peger også på koncentrationen af aktører på Katrinebjerg som en af styrkerne i Aarhus.

“Noget af det Aarhus faktisk er rigtig gode til, det er klyngesamarbejdet mellem it-erhvervsliv og uddannelsesinstitutionerne. Man kan også se, at kommunen tager det alvorligt. Så der oplever vi virkelig, at der et værdigivende samarbejde, som betyder, at virksomhederne har lettere adgang til at finde de nye talenter, når de bliver udklækket fra uddannelserne, end man måske har i mange andre steder i landet,” siger Bjørn Borre.

Ifølge Bjørn Borre har virksomhederne gode muligheder for at promovere sig selv på uddannelserne. Så når de studerende står og overvejer studieretning eller karrieremuligheder efter studiet, så kan de blive overbevist om at vælge et job og en karriere, der trækker i retning af it-branchen.

“Det er super vigtigt, fordi den allerstørste udfordring for vores medlemmer er mangel på kvalificeret arbejdskraft. Så der betyder de der samarbejder med uddannelsesinstitutionerne virkelig meget for, at dem der kommer ud, de faktisk har de kompetencer, som vi har brug for,” siger Bjørn Borre.

Muligheder for samarbejde

Virksomheden Sirenia har med deres fem ansatte igennem tre år lavet løsninger til regionerne på sundheds-it-området. Her ser man også fordele ved at arbejde ud fra Aarhus.

“Der er mange, der kommer ud fra datalogi og andre uddannelser, hvor de lærer om sundheds-it, så på den måde er det jo fint at være i Aarhus. Der er en del virksomheder i Aarhus, der arbejder med vores felt, sundheds-it, hvilket gør det lidt lettere at ansætte nogen, som har arbejdet inden for sundhed tidligere. Så det er en fordel, at der er sådan en klynge, der arbejder inden for den industri,” siger Freddy Lykke, direktør i Sirenia.

Men det er ikke kun rekruttering, der bliver lettere, ved at mange inden for samme felt er samlet. Virksomhederne udnytter det også til at arbejde sammen.

“Vi har en del samarbejde med virksomheder i Aarhus, og vi har mere samarbejde med virksomheder her, end vi har med virksomheder i København for eksempel. Så jeg synes, der er en effekt i det, at man kender hinanden, og dermed bliver det lidt lettere at lave noget sammen,” siger Freddy Lykke.

Hovedstaden er stadig storebror

Sammenligner man de fire største danske byer, så er København stadig i førersædet, når det kommer til koncentrationen af it-virksomheder. Omkring 55 procent af danske it-virksomheder er registreret på Sjælland, 30 procent i Jylland og resten på Fyn, og de samler sig omkring København, Odense, Aarhus og Aalborg. Men det betyder ikke nødvendigvis, at København er overlegen på alle parametre. København og Aarhus har nemlig forskellige styrker ifølge Preben Mejer.

“De ting, man laver i Aarhus, går ofte ind i et andet produkt, og derfor så skabes der ikke helt så mange virksomheder i Aarhus, som der gør i København. Google, Uber og andre har deres udviklingsafdelinger i Aarhus. Hvis du for eksempel tager IT-Universitet i København, så er der mange af de mennesker, der bliver uddannet der, der går ud og laver egne virksomheder. Så det har lidt at gøre med, hvad det er for en type uddannelser, der ligger de forskellige steder,” siger Preben Mejer.

 

Bjørn Borre ser også positivt på udviklingen uden for København.

“Det kan godt være, at Aarhus ikke er helt lige så langt fremme på de helt overordnede tal som København endnu, men det er stadig en by og et område, som gør det rigtig godt. København er hovedstaden og har bare større volumen. Det kan vi også se, når vi kigger rundt i Europa, koncentration betyder bare noget. Men der er også masser af vækst i andre områder i landet. Aarhus gør det godt, og vi har faktisk også et stort it-segment på Fyn. Der er virkelig mange, der vælger Aarhus som en attraktiv by at slå sig ned i, fordi de der kan trække på nogle unge nyuddannede mennesker, som finder det attraktivt at arbejde med udgangspunkt i Aarhus,” siger Bjørn Borre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *